Trajanje posega

30 – 60 min

Anestezija

Lokalna anestezija

Čas okrevanja

14 – 31 dni

Odstranitev šivov

14 dni

Odsotnost z dela

14 – 31 dni

Benigna bolezen, ki se pojavlja v srednjih letih, najpogosteje pri moških.

Začne se lahko z drobno vozličasto zadebelitvijo v dlani, potem lahko ta zadebelitev povzroči izrazite kontrakture.

Dupuytrenova kontraktura lahko v napredovali fazi močno omeji funkcionalnost roke.

Poseg se lahko opravi v lokalni anesteziji.

 

Kaj je Dupuytrenova kontraktura?

Dupuytrenova bolezen(lat. Mb. Dupuytren) znana tudi pod imenom Dupuytrenova kontraktura je benigna bolezen, ki se pojavlja v srednjih letih in v starosti, pogosteje pri moških. Na začetku bolnik opazi drobno vozličasto zadebelitev v dlani, po napredovanju pa zadebelitev lahko povzroča izrazite kontrakture, ki močno omejujejo funkcionalnost roke.
simed dupuytrenova kontraktura
simed dupuytrenova kontraktura

Zakaj nastane?

Vzroki za nastanek niso povsem razjasnjeni. Lahko je dedno pogojena, povezujejo pa jo tudi s kajenjem, sladkorno boleznijo in alkoholizmom.

Kako jo zdravimo?

Dupuytrenove bolezni ne moremo pozdraviti, odpravimo lahko le njene posledice. Pri blagih oblikah bolezni, ko prste lahko popolnoma iztegnemo zdravljenje ni potrebno. Konzeravtivno zdravljenje z mazili ni uspešno. Obstaja več metod za zmanjšanje sklepnih kontraktur oziroma izravnavo prstov – igelna aponevrektomija in klasična operacija.

Igelna aponevrektomija je ambulatni poseg v lokalni anesteziji pri katerem z vbodom skozi kožo prekinemo tračke, ki povzročajo kontrakturo in obenem izravnamo prst(e). Injiciranje kolageneze je v primerjavi z igelno aponevrektomijo dolgotrajnejši in dražji poseg povezan z večjim tveganjem za poškodbo okolnih struktur in zato priporočljiv le v izjemnih primerih.

Operacija je potrebna, če je kontraktura izrazita in se širi na prst(e) in v primerih ponovitve bolezni. Selektivna aponevrektomija je poseg, ki ga opravimo v regionalni anesteziji. Skozi rez kože odstranimo obolelo tkivo in v kolikor ni prisotnih sklepnih kontraktur prst popolnoma izravnamo. Izid zdravljenja je odvisen od napredovanja bolezni, načina zdravljenja, naravnega poteka bolezni ter pravilne rehabilitacije.

Zakaj nastane?
Vzroki za nastanek niso povsem razjasnjeni. Lahko je dedno pogojena, povezujejo pa jo tudi s kajenjem, sladkorno boleznijo in alkoholizmom.
Kako jo zdravimo?
Dupuytrenove bolezni ne moremo pozdraviti, odpravimo lahko le njene posledice. Pri blagih oblikah bolezni, ko prste lahko popolnoma iztegnemo zdravljenje ni potrebno. Konzeravtivno zdravljenje z mazili ni uspešno.Operacija je potrebna, če je kontraktura izrazita in se širi na prst(e) in v primerih ponovitve bolezni. Selektivna aponevrektomija je poseg, ki ga opravimo v regionalni anesteziji. Skozi rez kože odstranimo obolelo tkivo in v kolikor ni prisotnih sklepnih kontraktur prst popolnoma izravnamo. Izid zdravljenja je odvisen od napredovanja bolezni, načina zdravljenja, naravnega poteka bolezni ter pravilne rehabilitacije.

Cena posega vključuje:

Individualni pregled in posvet
Operativni poseg
Uporabo najboljših materialov
Anestezijo

Prijavite se na posvet s
plastičnim kirurgom

Zaupajte nam svoje podatke v spodnja polja in v najkrajšem možnem času vas bomo poklicali ter z vami poiskali najboljši termin za vaš poseg pri kirurgu. Posvet je popolnoma neobvezujoč.